Бюро правової допомоги інформує : Домашня тиранія – злочин, а не «любов»

Ініціатива Мін`юсту #СтопНасильство у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» сьогодні захищає від домашньої тиранії на законодавчому рівні.

          Від 11 січня 2019 року в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, що визнають системне насильство в сім'ї злочином, – Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

          Крім того, вже рік, як в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначив 15 категорій осіб, щодо яких може чинитися таке насильство». Це не лише дружина, дитина, чоловік, а ще й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які мають спільну дитину чи живуть у цивільному шлюбі, наречені, брати, сестри. Законом визначено, що відтепер дитина, яка стала свідком насильства в своїй родині, також визнається його жертвою і має право на всі відповідні соціальні, медичні, психологічні й правові послуги.

         Важливо знати: якщо жінка звернулася до поліції через погрози чи побиття її чоловіком один - два рази, правоохоронці можуть притягнути кривдника до адміністративної відповідальності. Але якщо це відбудеться втретє, віднині вони мають законні підстави відкрити кримінальне провадження.

          За домашнє насильство як злочин кривдник може бути покараний громадськими роботами, арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до п'яти років чи позбавленням волі на строк до двох років. При цьому те, що такий злочин учиняється щодо одного з подружжя чи будь-якої іншої особи, з якою зловмисник має близькі або сімейні стосунки, є обтяжуючою обставиною.

          Якщо суд обмежив на три-шість місяців доступ кривдника до його жертви, наприклад,  заборонив  перебувати з нею в одному приміщенні, наближатися до місця роботи, вести листування, а той це порушив, поліція знову ж таки може відкрити кримінальне провадження. Суд за цей злочин може покарати арештом до шести місяців чи ув'язненням до двох років. Каратиметься також і непроходження правопорушником спеціальної програми, що мала б допомогти йому виправитися.

          Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області радить у разі домашнього насильства одразу викликати поліцію (102) чи звернутися на «гарячу лінію»: 116-123 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

         Якщо ж ви стали свідком насильства стосовно дитини, слід негайно повідомити про це службу у справах дітей!  Пам’ятайте, не варто мовчати про проблему, яка справді завдає значної шкоди не тільки сімї, а й суспільству в цілому.