Інформація від Держпродспоживслужби

З 4 квітня в Україні запрацювала нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів.

Саме з цього дня набрав чинності Закон від 18.05.2017 р. №2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Новий закон: з одного боку – створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, з іншого боку – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції.

         Ключовими новаціями нового закону є ризик - орієнтований підхід до перевірок операторів ринку та запровадження Акта перевірки:

1) Підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров'я людей.

Наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м`ясо.

2) Інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з Актом перевірки.

Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

3) За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції.

Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення.

У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.

Всі види порушень та штрафів за них встановлено ст. 65 Закону № 2042 

Але максимальний штраф становить п'ятдесять мінімальних зарплат (у 2018 році - 186 150 грн).

Крім того, під час перевірок інспектори можуть фіксувати процес перевірки на камеру.

Коростишівське районне управління

 Головного управління  Держпродспожив служби

в Житомирській області